De geschiedenis

Neem contact met
ons op

De geschiedenis

Zwemclub Borger is opgericht in 1964. De club is destijds opgericht op initiatief van de badmeester van her Zwembad Hunzedal Borger. Ja, ook toen heette het al zo en ook toen lag het op dezelfde plaats als tegenwoordig, alleen was het toen nog een natuurbad. Een van de eerste leden is tot op de dag van vandaag nog steeds lid van de vereniging.

Inmiddels bestaat de club dus al 50 jaar. Niet lang na de oprichting werd het natuurbad vervangen door, wat men destijds noemde, een ‘Chloorbad’. Het 25 jarig bestaan (1989) heeft de club nog in het oude bad kunnen vieren, in de winter daarna is het bad afgebroken en is het nieuwe Hunzedal verrezen. Helaas was dat maar van korte duur want in 1991 is het gebouw totaal afgebrand. Na een bouwperiode van ca. 1 jaar kon de club weer het huidige zwembad betrekken. Tot 1990 was het zwembad altijd een openlucht bad waar uiteraard in de winter niet kon worden gezwommen. In de winter werd dan ook uitgeweken naar in eerste instantie Beilen (er werden schema´s op gemaakt voor het rijden zodat iedereen de mogelijkheid had om op de training te komen ook al had jezelf geen auto) en later nadat er een overdekte hal op Land van Bartje was geplaatst kon daar getraind worden. In de jaren 80 was inmiddels camping Lunsbergen voorzien van een echt overdekt zwembad en werd met de eigenaar van Lunsbergen een overeenkomst gesloten om daar in de winter te trainen.

In de geschiedenis heeft de club een aantal uitstekende zwemmers voortgebracht. Eén van de eersten waren Harry Germs en Fennie Boes. Eerst genoemde heeft samen het zijn trainer Dick Bosman heel wat nationale en internationale wedstrijden bezocht. Recentere kampioenen van de club (zij hebben zich mogen meten met de nationale toppers) zijn Wendy Kip, Conny Ottens, Gerben Leutscher, Anita Scheper, Jenny Leutscher, Stefan Viel en recent Anniek Marissen en Daniël v.d. Deen. Zonder ook maar iemand te kort te doen kan gezegd worden dat de club binnen de Kring Drenthe altijd goed heeft gepresteerd.

Een club als ZC Borger kan niet bestaan zonder vrijwilligers en gelukkig heeft de club altijd kunnen beschikken over veel vrijwilligers en enthousiaste ouders die mee willen helpen met de activiteiten van de club, zoals de mandarijnen actie, grote clubactie, zwem4daagse en uiteraard het jaarlijkse kampeerweekend. Dit laatste is ooit begonnen in het openlucht bad met een ware Camping (van eigen tenten) op het grasveld van het bad met tijdens het weekend de clubkampioenschappen en een uitgebreide barbecue op de put deksels van het bad.